top of page

Don Cristobita ile Dona Rosita'nın Acıklı Güldürüsü

Kaba Cristobita’nın tersliklerine, yaratacağı üzüntülere, Dona Rosita’nın çekeceği acılara hazırlayın kendinizi; yalnızca bir kadın değil Dona Rosita, donmuş suların üzerinde uçan bir yağmurkuşu, dokunsan kırılıverecek, küçücük bir ispinoz; onun çekeceği acılara ağlamaya hazırlanın. 

İki aşığın birbirine kavuşma sürecinin anlatıldığı bu oyunda, babasıyla birlikte yoksul bir yaşam süren Rosita, evlenmek isterken, sevgilisi Cocoliche’ye duyduğu aşkı bu isteğini iyice artırmaktadır. Ancak Rosita’nın babası onu başka biriyle, eli sopalı cebi paralı olan, Don Cristobita’yla evlendirmeyi düşünmekte ve içinde bulunduğu yoksulluktan bu yolla çıkmayı planlamaktadır. Babası bu planını uygulayıp Cristobita’yla söz kesince Rosita ve Cocoliche büyük hayal kırıklığına uğrarlar. Rosita karalara bağlayıp babasının sözünden çıkamayarak Cristobita’yla evlenme yolunda ilerlerken, kasabaya Rosita’nın eski sevgilisi Currito gelir ve olayları öğrenerek Rosita’nın bu evliliğini engellemek için düğün günü Rosita’nın yanına gider.

 

Biricik aşığı Rosita’nın yaşlı ve kaba Cristobita’yla evleneceğini öğrenmiş Cocoliche ise büyük bir hayal kırıklığı yaşamıştır. Düğün günü Currito’nun ardından o da gelince ortalık iyice karışır. Currito’yu ve biricik aşkı Cocoliche’yi dolaba saklayan Rosita, kaba Cristobita’ya yakalanmamaya çalışsa da başaramaz. Cocoliche ve Rosita’yı öldürmek üzere gelen Cristobita, kendisinden korkmayan iki aşığın birbirine olan sevgisine nasıl karşılık vereceğini bilemez ve patlayarak ölür.

AFİŞ.jpg
Federico-Garcia-Lorca.webp
G01_OLD_Lorca-en-la-Huerta-ante-cartel-Barraca.jpg

Federico Garcia Lorca

5 Haziran 1898’de İspanya’nın Granada bölgesinde dünyaya gelen Federico Garcia Lorca, şairliği, piyanistliği, ressamlığı ve tiyatroculuğuyla çok yönlü bir sanatçıydı. Lorca’nın çocukluğunda dinlediği halk hikayeleri, şiirler ve müzikler sanatçı kişiliğinin oluşmasında önemli bir paya sahipti. İlerleyen yaşlarında Lorca, babasının isteği ile Granada Üniversitesi’nde hukuk öğrenimi almaya başlasa da buradaki öğrenimini yarıda bırakıp müzik, edebiyat ve resim alanındaki çalışmalarına yoğunlaşır.

Granada Üniversitesi’nden hocası De los Rios’un tavsiyesiyle gittiği Madrid’te Salvador Dali, Luis Bunuel, Rafael Alberti gibi önemli sanatçılarla tanışır.

1920 yılında dekorlarını Dali’nin tasarladığı ‘’Kelebeğin Kötü Büyüsü’’ adlı ilk tiyatro oyunu ilk ve son kez sahnelenir.Bu oyunda yer alan ‘’hayal kırıklığı’’ Lorca’nın bundan sonra yazacağı oyunlarının birçoğunda yer alacaktır. Lorca, kendisine uluslararası bir ün kazandıran ‘’Çingene Baladları’’nın (1928) ardından bir bunalıma girer ve İspanya’dan uzaklaşmak için New York’a gider.

 

 

Granada’da çingenelerle vakit geçirmeyi seven, onların hayata bakışlarına hayran olan Lorca, New York’ta da kenar mahallelerdeki siyahilerle vakit geçirir. Daha sonra İspanya’da Cumhuriyet’in ilan edilmesiyle birlikte doğup büyüdüğü ülkeye geri dönen Lorca tiyatroyla daha fazla ilgilenmeye başlar. Üyelerinin üniversite öğrencilerinden oluştuğu ‘’La Barraca’’ adlı bir gezici kumpanya kurarak İspanya’nın kırsal kesimlerindeki seyircilere tiyatro götürür. Tiyatro alanındaki en büyük eserleri kabul edilen kırsal tragedya üçlemesini (Kanlı Düğün, Yerma, Bernarda Alba’nın Evi) bu dönemde yazar.

 

1936’da başlayan İspanya iç savaşında birçok sanatçıyla birlikte Lorca’nın da hayatı tehlikeye girer. 16 Ağustos 1936’da Franco’cu Faşist Milliyetçiler tarafından tutuklanır ve 19 Ağustos 1936’da, 38 yaşındaki Lorca, kulaklarında çingene ezgileri, yüreğinde sevgi ve umut ile bir yol kenarında kurşuna dizilerek öldürülür.

İNGİLİZCE’DEN ÇEVİREN

Memet FUAT

 

OYUNCU KADROSU

Aleyna Pınar AKBABA, Almıla Hilalsu DİNDAR, Bensu BOZDA, Buse UYSAL, Ceren Nur CEYLAN, Doğancan DEMİR, Enes ARSLAN, Furkan AKDAĞ, Melike TEMEL, Melisa BAKAR, Murat Erdem ESEN, Osman Efe GÖRE, Özgür KÖSE, Öznur SOĞAN, Polen Su TÖREN, Rabia ATMACA, Rümeysa AKBAŞ, Semiha DEMİR, Serdar DEMİR, Sıla ALSAN, Tuğba GAİP

 

REJİ-DRAMATURJİ

Buse UYSAL, Doğancan DEMİR, Osman Efe GÖRE, Polen Su TÖREN, Semiha DEMİR, Serdar DEMİR

 

DEKOR-AKSESUAR

Aleyna Pınar AKBABA, Ceren Nur CEYLAN, Elyar HASHEMİ, Semiha Demir, Furkan AKDAĞ, Melisa BAKAR, Osman Efe GÖRE, Rabia ATMACA, Sıla ALSAN, Tuğba GAİP

 

KOSTÜM 

Bensu BOZDAĞ, Doğancan DEMİR, Enes ARSLAN, Melike TEMEL, Murat Erdem ESEN, Rümeysa AKBAŞ

 

MAKYAJ

Almıla Hilalsu DİNDAR, Buse UYSAL, Özgür KÖSE, Öznur SOĞAN, Polen Su TÖREN, Serdar DEMİR

 

IŞIK TASARIM

Aleyna Pınar AKBABA,  Ceren Nur CEYLAN, Elyar HASHEMİ, Furkan KAYA, Semiha Demir,

 

IŞIK-MÜZİK UYGULAMA

Elyar HASHEMİ, Furkan KAYA, Mert BERK

 

AFİŞ

Zeynep ÖZCAN

 

REJİ DANIŞMANLARI

Furkan KAYA, Hakan SEZEREL

©2024 by Yaşayan Tiyatro

bottom of page