
Atuan Mezarları
Ardında duvarların
Yontar kanatlarını
Yıkılır binalar
Göremez insanlar
Yarattığı dünyaya
Pencereden bakarlar
‘’Yeniden doğan ilk rahibe. Sen Arha’sın. İsimsiz olan. Sen bin yıldır efendilerine hizmet ediyorsun ve ondan önce bir bin yıl daha. Sen onların hizmetkarı, onların sesi ve onların ellerisin ve Mezarlar’ı kirletenlerden onlar adına öç alansın. Tenar’dan geriye hiçbir şey kalmadı, hepsi yutuldu.’’
Atuan mezarları; baskıcı ataerkil yapının içinde sıkışmış kadının kendini tanıma öyküsüdür. Tenar’ın kabuğu, tabuları ve ritüelleriyle mezarkent Atuan’dır. Mezarkent kokuşmuş kuralların, ayıpların ilmek ilmek örülmüş asılık bir inşaasıdır. Ne var ki değişmez gözüken bu yapının özsel gerçekliği yoktur ve yıkılması için gerekli olan sadece küçük bir dokunuştur. Tenar’ın özgürlüğünü kazanması için de bu kabuğu kırması gerekir.
Aslında masal gibi dinlediğimiz bu yer bizim dünyamızın ta kendisidir. Arha da bizim içimizde yeniden doğar ve bu öykü de tekrar tekrar yaşanır.

Ursula Kroeber Le GUİN
1929-2018
1929’da dünyaya gelen ABD’li yazar Le Guin, teknolojik gelişmelerin değil, politika, toplum bilim ve psikolojinin öne çıktığı ve alternatif toplum biçimlerinin sorgulandığı bilim kurgu yaklaşımının en önemli temsilcilerindendir.
Temel feminist teoreme oldukça hakim olan Le Guin yazılarında teorisini gizlice vererek erkek okuru rahatsız etmez ve teoriyi okuyucuya gizlice zerk eder. Anarşist eğilimli ya da anaerkil toplumlar yaratmaktan çekinmez.
Le Guin’in karakterleri basmakalıp kahramanlardan uzaktır. Genç mükemmel kadın ve erkekler yaratmayan yazarın kahramanları genellikle yaşlı adamlar veya kocakarılar, cılız, sakat veya tecavüze uğramış ve intikam peşinde koşamayacak kadar çaresiz çocuklardan oluşmaktadır. Bu hayliyle Le Guin romanları çaresizliği, yaşama cesaretini vurgulamayan mütevazi görünümlü gizli bir romantizm barındırmaktadır. Oldukça sık kölelikten bahseder. Öncelikle köleliği tüm şatafatlı sembollerinden arındırır. İsyandan bahseder ama yanlışlıkla köle sıfatı taşıyan soylu kurtarıcılardan yoksundur hikayeleri. Kadınlık ve erkeklik, çocukluk ve erişkenlik, kölelik ve sahiplik gibi zıtlıklara vurgu yapmaktadır. Le Guin yalın ama şiddet dolu bir evreni yansıtır. Şiddeti adlandırmakta çekinmez. Özgürlük ve cesaret dolu bir dili vardır.

KADRO
Selen SAYIN, Polen AKYOL, Beyza YILMAZ, Merve LEBLEBİCİ, Hatice GÖK, Fevriye VARDAR, Melisa BORA, Merve BORA, Mehmet Faruk AKDEMİR, Bahar ASLANARGAN, Berksan YİĞİT, Cafer ZABUN, Seval YAZAR, Elif Büşra YAPICI, Çağla SAFYÜREK, Sena BAYRAKLI, Tuğba GÖRGÜS, İbrahim Ferit BASI, Tarık YILMAZ, Mohibullah BEK, Rengin YAVUZ, Melit BULUT, Sevi CİNGİRT, Selahattin EKER, Metin USTABAŞ, Ezgi TUNÇ, Taylan ALHAS
Reji – Dramaturji Grubu
Selen SAYIN, Beyza YILMAZ, Sevil GÖKÇE, Polen AKYOL, Mehmet Faruk AKDEMİR
Dekor Grubu
Beyza YILMAZ, Sevil GÖKÇE, Seval YAZAR, İbrahim Ferit BASI, Sevi CİNGİRT, Gözde YURDUNMALI
Kostüm Grubu
Hatice GÖK, Polen AKYOL, Mert BULUT, Mohibullah BEK, Bahar ASLANARGAN, Sena BAYRAKLI
Aksesuar Grubu
Melisa BORA, Mehmet Faruk AKDEMİR, Merve LEBLEBİCİ, Selahattin EKER, Çağla SAFYÜREK, Rengin YAVUZ
Makyaj Grubu
Cevriye VARDAR, Merve BORA, Elif Büşra YAPICI, Ezgi TUNÇ, Tuğba GÖRGÜZ
Müzik Grubu: Metin USTABAŞ, Berksan YİĞİT, Tarık YILMAZ, Cafer ZABUN, Taylan Alhas, Gülce YILMAZ
Afiş Grubu
Sevinç GÖKÇE, Berkan SAHAN, Gözde YURDUNMALI